Leer nu wat hygge is, dan heb je het straks ook nog gezellig

Gepost op

Leer nu in tijden van thuiszitten wat hygge is, dan kan je het straks gezellig maken, als iedereen het weer te druk heeft!

Gezelligheid, knusheid, genieten van goed gezelschap, samen lekker koken en eten - dat is de rode draad doorheen het Deense hygge (spreek uit: /huugə/). 

Al lang voor het woord trendy werd en de Deen Meik Wiking een wereldhit scoorde met zijn inspirerend boek 'Hygge: de Deense kunst van het leven', geloofde ik bij het inrichten van mijn huis en mijn logeeradresjes al in de kracht van hygge. Hygge is gezelligheid, harmonie, geluk vinden in simpele pleziertjes, genieten van de goede dingen in het leven, quality time met familie en vrienden.

Hygge is een gevoel van thuis, van je ontspannen en je veilig voelen, ver weg van de buitenwereld. Het vormt een alternatief voor alle niet-hyggelige dingen in ons dagelijks leven. Hygge beschermt ons even tegen het niet-hyggelige, pas met een tegen-hygge wordt hygge waardevol - een soort tegengif voor donkere winters, als het buiten koud en stormachtig weer is.  

Nu de Corona-storm buiten ons huis woedt en we met z'n allen verplicht thuis zitten, kan je misschien ook wel wat tegengif gebruiken tegen onzekerheid, verveling, stressige kinderen, opgesloten zijn en je familie of vrienden missen. Dan kan hygge je helpen om toch te genieten van je situatie - door het thuis gezellig en knus te maken. 

Hygge draait om het beste halen uit datgene waar we het meeste van hebben: het dagelijks leven. En daar hebben we nu echt heel veel van! En enkel dat! Dus je maakt er beter nu het beste van...

Hygge is overal te vinden en te creëren, dus ook gewoon (of zelfs vooral) bij je thuis! En als je straks weer op vakantie mag gaan, vind je hygge ook in mijn drie logeeradresjes! Maak nu dus even tijd om dat feel-good gevoel te leren kennen en dan ben je klaar om in drukkere tijden ook hyggelig te leven. Of je dadelijk thuis te voelen op vakantie bij gast-vrij xx 

_________________________________________________________  

 

Een half jaar geleden las ik het Hygge-boek twee keer van voor tot achter uit en maakte ik op mijn nieuwe folder van gast-vrij een leuke samenvatting van het hygge-manifest (decoratief als poster op te hangen).

Hygge boek van Meik Wiking

Ik vertel je graag hoe ik hygge begrijp, interpreteer en toepas in mijn logeeradresjes, voor jou als gast. Want ik geloof erin dat (mijn) vakantiehuisjes uitstekende plekken zijn om hygge te ervaren. In een vakantiehuis ga je langzamer en eenvoudiger leven. Je bent samen. Je geniet van het moment.

 

1. Steek kaarsen aan en kies voor warme sfeerverlichting

Licht is voor Denen in het donkere Hoge Noorden essentieel in hun dagelijks leven. Enkele iconische lampenontwerpen zijn Deens design, zoals de PH-lampen van Poul Henningsen met over elkaar geplaatste kappen of de geplooide lampenkappen van familiebedrijf Le Klint. Het Deens kaarsenverbruik is een Europees toprecord.. Maar volgens Meik is licht niet alleen functioneel, het is ook een overlevingsstrategie, het is niet alleen noodzakelijk, maar je maakt je huis en je leven (in de lange winters) met licht en kaarsen ook gewoon heel gezellig, je creëert een soort van emotionele knusheid. 

Het is dus hyggelig om rijkelijk kaarsen aan te steken en je huis strategisch vol te zetten met staande lampen en tafellampen, eerder dan één groot licht in je kamer aan te doen. Met kaarsen en kleinere lampen creëer je een superknusse 'hyggekrog', een comfortabel en veilig hoekje. Hygge is gedimd licht in een klein hoekje. Zo'n plekje is gezellig om te ontspannen (liefst dan ook nog op een schapenvel en met een kussen en een dekentje!) en het is zelfs super gezellig om van op een afstand gewoon al naar zo een lichtgrotje te kijken.

Ook een open haard in je woonkamer of een vuurkorf buiten in je tuin zijn super hyggelig! En oh, als je het hout hiervoor ook nog eens zelf in blokken hebt gehakt... Of meer nog, als je dan samen met goede vrienden op houten banken met schapenvellen rond dat haardvuur zit en kampvuurliedjes zingt met een gitaar erbij, dit kan in mijn logeeradresje ZussEnzo! Sowieso staan er in mijn drie huizen veel kaarsen, branden de kaarsjes als mijn gasten arriveren en krijgen ze in hun welkomstpakketje kaarsen cadeau! 

VillaEnzo_keuken met kaarsjes

2. Geniet van een kop koffie of een glas wijn, kook lekker samen - homemade, als dat kan.

Wat is gezelliger dan samen met een vriend(in) een kopje koffie te drinken? Een glaasje wijn of een biertje misschien? Of nee, lekker eten samen. Nóg gezelliger is het om eerst samen te koken, bij voorkeur homemade, biologisch, gezond. 

Taart en gebak is hyggelig, snoep, zelfgemaakte popcorn, eigen gemaakte confituur van fruit uit de eigen tuin. Koffie en thee, warme chocolademelk, glühwein. Het is als een kop troost in je handen houden! Comfortfood is dus hyggelig, troosteten...

Zeker ook slowfood - hoe langer je het eten bereidt, hoe hyggeliger het is, want je steekt er tijd en liefde in en je doet het misschien samen met iemand om wie je geeft. Samen koken en lekker gezellig samen eten is ontspannend, informeel, het crëert een gelijkgestemde sfeer in een hechte kring...

Daarom misschien dat mensen nu in deze onzekere tijden zo massaal beginnen te bakken of recepten uitwisselen. 

In mijn drie logeeradresjes zijn de keuken en de eettafel telkens het kloppende hart van het huis, waar mijn gasten tijdens hun weekendje weg vaak uren samen doorbrengen. Bij aankomst vinden ze de ambachtelijke jams van de Jambrouwerij in hun welkomstpakketje, zo verwen ik hen met wat ontbijt-knusheid! En in ZussEnzo staat er maïs klaar om zelf popcorn te maken in een steelpan boven de vuurkorf. 

3. Ontspan en maak het jezelf gemakkelijk met kussens en dekentjes.

Een hyggelig interieur draait niet alleen om wat je ziet, maar zeker ook om hoe het voelt! Hout, stof, kussens, dekens, schapenvellen, het zijn stuk voor stuk aaibare materialen, die je een veilig gevoel geven en waarbij je je kan ontspannen. Aaibare materialen zijn een extra laagje hygge, net veiligheidsdekentjes. Ook boeken en tijdschriften zijn ontspannend. En vintage meubilair is heel hyggelig, er zit een verhaal en geschiedenis aan oude spullen. Hygge brengt emotionele knusheid.

Zo hou ik in mijn logeeradresjes van de houten kisten, vol met oude (verkleed)kleren van mijn moeder, tante, kinderen - en wat wordt er vaak mee gespeeld! Mijn gasten bladeren ook graag door mijn vele tijdschriften of lezen al eens een boek uit mijn boekenstapels of nestelen zich op mijn schapenvellen. In mijn strobalen loft StroEnzo staat de oude platencollectie uit de jaren '70 en '80 van mijn man Hein, zo vintage en zo hygge!

StroEnzo is gebouwd van de natuurlijke materialen hout, stro en leem. Het is niet specifiek de reden waarom gasten komen logeren, maar ze zijn telkens toch wel aangedaan door de warme sfeer van de strobalen architectuur. In de twee grote logeeradresjes hebben we de huizen met veel liefde gerenoveerd en dat vooral met veel hout, een materiaal dat Hein als geen ander naar zijn gouden-houten handen kan zetten om een knusse vakantiesfeer te creëren. 

De Denen (en de Scandinaviërs in het algemeen) kunnen genieten van hyggelige wellness. Even in harmonie met je lichaam in de sauna, zweten, rusten, relaxen. Spijtig genoeg kan je nu even niet naar de sauna gaan, maar je kan misschien wel al wegdromen van de cederhouten saunabarrel achteraan in de tuin van mijn stoer familiehuis ZussEnzo, onder de bomen met de lampjes, waar je dan zelf houtblokken op de kachel mag leggen... Of je mag ook al even wegdromen van de knusse wellnessruimte in de kelder van mijn elegant herenhuis VillaEnzo, waar je kan ontspannen in een sauna of een infraroodcabine. (Trouwens, dikke dankjewel-kussen voor de gast-vrije subsidies, provincie Limburg en Toerisme Limburg xx) 

ZussEnzo_saunabarrel in tuin     

VillaEnzo_wellness met sauna en infrarood

4. Geniet bewust van het moment, zonder gedoe en stress.

Hygge is zonder stress leven, genieten van het nu, van het moment en er het beste van maken. Even geen gedoe, geen discussies, geen zorgen. maar op het moment zelf genieten van de ervaring.

Meik spreekt in het Hygge-boek vaak over samenhorigheid, kameraadschap, harmonie, gelijkgestemdheid, betrokkenheid. En hier merk je dan dat hygge veel meer is dan een kaarsje aandoen, een kussen achter je rug steken en samen een kopje koffie drinken. Hier merk je dat het een levensfilosofie is, een way of living, een mentaliteit: durf gewoon jezelf te zijn, geniet van het moment dat je samen leuke dingen doet, voel je veilig in de hechte groep van je familie of goede vrienden, respecteer de mening van de ander, benader de ander op gelijke hoogte. 

Daarom ben ik zo graag gastvrouw, want ik creëer in mijn logeeradresjes een huiselijke en gezellige omgeving voor mijn gasten, waar ze voor een korte tijd heel intens kunnen genieten van rust, van elkaar, van het moment samen, van het even rustig aan doen! Oma's bakken iets lekkers met hun kleinkinderen, tieners chillen in de zitzakken, de kleintjes tekenen op de krijtborden, verkleden zich of knutselen, mama's trekken zich even terug in de sauna, de hele groep zit 's avonds bij elkaar rond het haardvuur en maakt popcorn, iedereen zit uren lang aan de lange eettafel om te eten, te vertellen, spelletjes te spelen, ... I just love it xx 

5. Koester de aardige mensen om je heen. 

Je hebt misschien al eens gelezen dat Denen de gelukkigste mensen van de wereld zijn. Meik ontdekte tijdens zijn geluksonderzoek in zijn Happiness Research Institute dat mensen gelukkig zijn als hun sociale contacten bloeien en als er een goede balans is tussen werken en leven.

Maak dus tijd voor je gezin en versterk de banden: eet samen, vertel verhalen, lach, luister samen naar muziek, kook, knutsel, lees voor uit boeken, haal herinneringen op, speel spelletjes... Dat is het gekke aan deze lockdown periode: ook al is het niet zo gemakkelijk om thuis te werken met je kinderen om je heen, toch groeien heel wat gezinnen nu net weer dichter naar elkaar, omdat ze echt tijd hebben voor elkaar en elkaar terug koesteren. Je familie of vrienden zie je nu misschien enkel via videogesprekken, maar het gebeurt wel! 

Hygge kan best in je eentje, maar knusse gezelligheid speelt zich toch vooral af in kleine groepen vrienden of familie. Een weekendje weg samen met de grootouders, kinderen en kleinkinderen of met je framily (vriendengroepen met kinderen die als familie zijn voor elkaar), met je vriendinnen, met bevriende koppels - hoe vaak zie ik niet in mijn drie logeeradresjes dat mijn gasten bij zo een weekendje vooral genieten van het samenzijn, van het contact, van dingen samen doen. Quality time om je helemaal onder te dompelen in dat feel-good gevoel van hygge!  

_____________________________________  

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om met hygge aan de slag te gaan! Gun je overspannen, streberige zelf een pauze met hygge. Eventjes. In die pauze zitten we nu, met z'n allen. Hopelijk nog maar eventjes. Probeer hygge dan alvast nu toe te passen in je opgesloten leven, dan kan je er straks in je nieuwe alledaagse en onvermijdelijk weer drukkere leven niet meer zonder!

Ik wens je alle hygge van de wereld toe, nu in deze moeilijke tijd, maar ook voor erna! Bij je thuis, in je familie, met je vrienden. En misschien ook ooit eens in mijn drie logeeradresjes StroEnzo, VillaEnzo en ZussEnzo!

Neem hier gerust al eens een kijkje: dromen kan nu al, komen logeren kan dan later! Je bent gast-vrij welkom!

warme groeten, blijf gezond en hou het hyggelig 

gastvrouw Geert xx

ZussEnzo_tuin met tuinverlichting

Schrijf je hier in voor mijn gast-vrije nieuwsbrief TipsEnzo. Je ontvangt dan direct vijf Hygge-tips om het gezellig te maken met je familie of vrienden.