Top idee voor Reizen Waes in Vlaanderen: een fietsroute langs streekproducten in Riemst

Gepost op

Hallo

Heb je het al gehoord of gelezen? Tom Waes van Reizen Waes kan spijtig genoeg ook even niet in het buitenland gaan rondreizen en daarom komt er een nieuw reisprogramma: Reizen Waes Vlaanderen! Supertof idee! 

Tom heeft daarom een oproep gedaan om ideeën/tips/voorstellen in te dienen voor zijn reis door Vlaanderen. Met de actieve Logieswerkgroep van Riemst hebben we dan zitten brainstormen (via onze leuke WhatsApp-groep, want elkaar ontmoeten gaat al sinds half maart niet meer...) en we hebben een fijn concept uitgedacht en al ingediend. :)

Lees je even mee?

__________________________________________________________________  

Beste Tom

Beste Waes Reizen Team

Wij nodigen jou heel graag uit om de Tom Waes Fietsroute in Riemst te komen fietsen.

Wij, dat zijn geëngageerde gastheren en gastvrouwen van enkele B&B’s en vakantiewoningen uit Riemst, een typisch Haspengouwse gemeente in het Zuidoosten van Limburg. Wij staan in Riemst bekend voor uitgestrekte landschappen met glooiende heuvels en holle wegen, fruitbomen in sappige weides en vierkantshoeves in pittoreske kerkdorpjes, maar zeker ook voor onze unieke mergelgrotten. 

Wij werken voor jouw nieuw programma Reizen Waes in Vlaanderen (super leuke insteek, trouwens!) een speciale fietsroute uit, ‘de Tom Waes Fietsroute’, die we dan ook aan de gasten van onze logies zullen aanbieden.

De Tom Waes Fietsroute is een afwisselende fietstocht door Riemst met korte bezoekjes aan vier van onze beste streekproducten-makers. 

Als gastvrije logiesuitbaters kennen we onze prachtige streek door en door en inspireren wij onze gasten graag om leuke plekken met mooie verhalen te bezoeken. De vier streekproducten-makers op jouw fietstocht zijn stuk voor stuk mensen met zo’n mooi verhaal: ze kenden alle vier een belangrijke carrière switch in hun leven en zetten zich nu met hart en ziel in voor hun streekproduct. Mensen naar jouw hart, Tom!

Van groothandelaar naar wijnbouwer:

Joyce produceert in Genoels-Elderen op het enige wijnkasteel van België Haspengouwse wijnen, die nationale en internationale prijzen winnen. Joyce is de dochter van de bekende horecagroothandelaar Jaap van Rennes, die rond zijn pensioen een kasteel kocht om te rentenieren. Hij ontdekte echter dat er op zijn kasteel eeuwen geleden wijn verbouwd werd en stuurde zijn jonge dochter Joyce naar Frankrijk, waar ze drie jaren later afstudeerde als wijnbouwer. Nu maakt Joyce jaarlijks 110.000 flessen Chardonnay en Pinot Noir en ontvangt ze 15.000 bezoekers voor een wijn-rondleiding.

gast-vrij_wijn van Joyce van het Wijnkasteel Genoels-Elderen

Van pastoor naar geitenboer:

Boerenkind José dacht dat hij het licht gezien had bij God, maar uiteindelijk zat hij  vaker op de tractor dan in zijn kerk en via verliefde omwegen kwam hij toch weer op de boerderij van zijn ooms terecht. José melkt nu twee keer per dag zo’n 400 geiten, voor lekkere geitenmelk en geitenkaas. Hij is ondertussen ook een zorgboer, hij begeleidt mensen die in een gewone werkomgeving moeilijk functioneren. Dus toch een beetje terug naar zijn roeping!   

gast-vrij_geitenkaas van geitenboer José

Van kok naar jambrouwer:

Maarten volgde hotelschool, deed stage bij de wereldbekende Franse chef-kok Bocuse en was de kok van de gouverneur van Limburg in het provinciehuis van Maastricht. Tot hij eens jam maakte met fruit uit de tuin van tante Valentine! Die jam viel zo in de smaak bij iedereen, dat Maarten ging experimenteren met ander streekfruit. Hij richtte de Jambrouwerij op, een project dat uitgroeide tot een hippe streekproducten winkel, waar Maarten zijn kennis en passie ook deelt in workshops.

gast-vrij_jam van Maarten van de Jambrouwerij

Van bovengronds naar ondergronds:

Dirk is zijn hele leven al verbonden met de champignonteelt: als kind zag hij zijn grootouders al telen, als jobstudent plukte hij champignons en later runde hij samen met zijn broer een champignonkwekerij. Bovengronds. Met een hoop personeel. Op zijn vijftigste schakelde hij over op een champignon, die je niet elke dag tegenkomt: de ondergrondse grotchampignon. Hij leerde de kneepjes van het vak en verzorgt nu elke dag, alleen, 50m onder de grond, exclusieve grotchampignons in de unieke mergelgrotten van Kanne.

gast-vrij_grottenchampignons van Dirk

Jouw Tom Waes Fietsroute eindigt in die grotten, Tom. Want dat is een uniek Tom Waes - verhaal op zich. Clementine toont jou de mergelgroeve van Kanne, een van de mooiste en origineelste kalksteengroeven ter wereld,  waar blokbrekers een gangenstelstel hebben uitgebroken van maar liefst 16 kilometer, om mergelblokken als bouwsteen te ontginnen. Clementine geeft met een aanstekelijk enthousiasme rondleidingen in het ongerept en origineel ondergronds landschap van hoge gangen, met een proevertje van de grotchampignons, het grottenbier, de grottenkaas of de grottenvlaai. Ze toont jou in haar grottenmuseum muurschilderingen en fossielen en ze brengt jou even tot aan haar ondergronds mergelatelier, waar ze workshops organiseert, om met mergel een kunstwerk te maken.

gast-vrij_workshop leemkunstwerkje in de grotten van Kanne

Al deze authentieke mensen met hun mooie verhalen leer je kennen op de Tom Waes Fietsroute. Fietsen doe je met enkele gastvrouwen en gastheren van onze Logieswerkgroep. Tja, op zich ook weer zo een sjiek verhaal, Tom: als enige gemeente in Limburg (Vlaanderen?) hebben wij ons als logiesuitbaters gegroepeerd in een Logieswerkgroep. Zo’n 6 keer per jaar komen we bij elkaar samen, om elkaars logies te leren kennen en om ervaringen uit te wisselen. Door de jaren heen zijn we goede collega’s en zelfs vrienden geworden.

En wij, de logies van Riemst, nodigen jou dus heel graag uit om de speciaal voor jou ontworpen Tom Waes Fietsroute met ons te komen fietsen. Dan kan jij die route inwijden. Zo kom je niet alleen even op reis bij ons in Riemst, maar ben je ook de ambassadeur van een nieuwe fietsroute!

Van harte welkom, Tom! We hebben echt een mooi verhaal te vertellen.

Keep safe and see you soon xx

De logies van Riemst

 

_____________________________________________________________________   

 

Duim je mee dat het Team van Waes Reizen ons schitterend voostel oppikt en dat Tom voor de camera komt fietsen in Riemst en zo een nieuwe streekproducten-route inwijdt? Super van jou!

Kijk hier wat je nu alvast al allemaal kan doen in Riemst en omstreken xx

warme groeten

gastvrouw Geert 

Schrijf je hier in voor mijn gast-vrije nieuwsbrief TipsEnzo. Je ontvangt dan direct vijf Hygge-tips om het gezellig te maken met je familie of vrienden.